Nezamestnanosť mladých aj bankovú úniu budú riešiť lídri v Bruseli

27.06.2013 Celý región

Bratislava 26. júna (TASR) - Uzavretie európskeho semestra, nezamestnanosť mladých, podpora hospodárskeho rastu a pokrok vo vytváraní bankovej únie. To sú hlavné témy rokovania Európskej rady, ktoré sa uskutoční vo štvrtok a piatok (27. a 28. 6.) v Bruseli. Slovensko na ňom bude zastupovať premiér Robert Fico, jeho cestu dnes schválila vláda.

V rámci diskusie o európskom semestri by mali lídri potvrdiť záväzok zohľadniť nedávno predstavené špecifické odporúčania Európskej komisie (EK) pre jednotlivé členské krajiny v oblasti rozpočtov, štrukturálnych reforiem a politiky zamestnanosti. Zvážia aj možnosť predĺžiť niektoré termíny pri znižovaní deficitov verejných financií podľa postupu pri nadmernom deficite (EDP), vzhľadom na súčasné ekonomické podmienky a snahu realizovať v jednotlivých krajinách štrukturálne reformy.

Druhou témou summitu bude implementácia opatrení vyplývajúcich z Paktu pre rast a zamestnanosť. V tejto oblasti sa Európska rada sústredí predovšetkým na tému nezamestnanosti mladých. Cieľom je zabezpečiť, aby Iniciatíva zamestnávania mladých (YEI) bola plne funkčná od januára budúceho roka a prostriedky z nej by sa prioritne využívali už v prvých rokoch nového programového obdobia, teda 2014 a 2015. Okrem toho by sa do konca roka 2013 mal prijať aj plán na implementáciu programu Garancie pre mladých.

Európska rada prijme závery aj k zmenám vo fungovaní Hospodárskej a menovej únie. Lídri prediskutujú pokrok vo vytváraní bankovej únie a návrh jednotného rezolučného mechanizmu. Na stole by mali mať aj možnosť priamej rekapitalizácie bánk z Európskeho mechanizmu pre stabilitu (EMS).

V oblasti podpory ekonomiky bude diskusia najvyšších predstaviteľov členských krajín zameraná predovšetkým na lepší prístup k pôžičkám a financovaniu pre malé a stredné podniky. Urýchliť sa má implementácia opatrení vo výške 120 miliárd eur, špecifikovaných v Pakte pre rast a zamestnanosť.
 

Vyberte región